Oldalak

2013. 08. 29.

55 éves lenne Michael Jackson


 
A pop királya ma, augusztus 29-én lenne ötvenöt éves. Élete során maradandót alkotott a zene világában, számos rekord és zenetörténeti mérföldkőnek számító esemény fűződik a nevéhez. | Megjelent a cikkem a Starityn. |

Egy szegény, kilencgyermekes család hetedik gyermekeként született 1958. augusztus 29-én. Ötévesen egy általános iskolai rendezvényen a Muzsika hangja című musicalből énekelte el a Climb Ev'ry Mountain című dalt, ötvenévesen pedig a This Is It koncertsorozatára készült a londoni O2 arénában. A két fellépése között negyvenöt év telt el, ám ezalatt a világ legeldugottabb falvaiban is megismerték a nevét.
 
„Michael Jackson nem olyan művész volt, akiből egy születik egy évtizedben, egy nemzedékben, vagy egy emberöltőben. Olyan művész volt, akiből csak egy létezett és pont” – nyilatkozta egykor Berry Gordy, a Motown lemezkiadó alapítója.

Haláláig 750 millió lemezt adott el és többször is bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, többek között „Minden idők legsikeresebb előadójaként”. Sok mai zenészre nagy hatást gyakorolt; videoklipjeinek premierjei, albumai és turnéi világméretű események voltak, így a teljesség igénye nélkül nézzük meg részletesebben, milyen eredményekkel büszkélkedhet.

Édesapjuk menedzselésével fivéreivel együtt kezdetben a The Jackson Five együttes tagjaként, addig egyedülálló módon már az első három kislemezével világsikert ért el (I Want You Back, ABC, The Love You Save). Az 1979 augusztusában megjelent Off The Wall album a maga 6 millió eladott példányával akkoriban a világ legnépszerűbb fekete lemeze volt, mára pedig már több, mint 20 milliónál jár ez a szám.

 

1982. november 30-án megjelent a mai napig zenetörténeti jelentőségű Thriller album. Kilenc dalból hetet kislemezre is kimásoltak, és a zenéhez készült videók nagy újdonságnak számítottak: történetet meséltek el és a néző egy külön világba csöppent bele általuk. A címadó dalhoz készült 13 perc 43 másodperces ikonikus kisfilm összefonódott a nevével, a The Making of Thriller című werkfilm a legnagyobb példányszámban eladott zenei videofilm lett.
 
1983. március 25-én a Motown kiadó születésnapi műsorában való fellépésével karrierje újabb mérföldkőhöz ért, hiszen ekkor láthatta először a közönség a Billie Jean színpadi előadását. Édesanyja flitteres fekete kabátjában és fekete fedora kalapban mutatta be a ma már ikonikus mozdulatát, a moonwalkot.
 
A kalap, a fehér zokni és a fél pár fehér kesztyű mellett a Thriller piros dzsekije is legendássá vált és ugyanebben az évben a Grammy-gálán nyolc kategóriában nyert és ezzel újabb rekordot döntött meg.
 
A lemezkiadók szerint véget vetett az 1980-as évek popzenei haldoklásának és ő volt az első fekete előadó, akinek az ifjú zenecsatorna, az MTV elkezdte játszani a videóit.
 
A Thriller kislemez 37 héten át vezette a Billboard slágerlistáját, azelőtt ilyesmire sosem volt példa. Maga a nagylemez 168 héten át állt a listákon, így az első olyan album volt, amely egyszerre ért el első helyezést Angliában és az Amerikai Egyesült Államokban.

 
 
 
1985. február 28-án a szórakoztatóipar legismertebb zenészei felénekelték a USA for Africa alapítvány éhezők megsegítésére készült dalát, a Michael és Lionel Richie által írt We Are the World-öt. 20 milliós eladási adataival a legnagyobb példányszámban elkelt kislemez lett és a legelső multi-platinalemez.
 
A Bad album 1987. augusztus 31-én jelent meg, a turné pedig 123 koncertből állt és 16 hónapig tartott – ez volt az első szóló turnéja. 125 millió dolláros bevételével minden idők legsikeresebb koncertkörútja lett, az albumról pedig hat szám is listavezető lett, ezzel újabb rekord született. A kislemezekhez egy-egy videoklip is társult: The Way You Make Me Feel, Man In The Mirror, Another Part Of Me, Dirty Diana, Smooth Criminal, Leave Me Alone, Liberian Girl.

 
 
1988 februárjában jelent meg Moonwalk című önéletrajzi könyve, ami a megjelenést követő második héten már vezette a bestseller listákat.
 
1991. november 14-én debütált a Dangerous album első kislemezéhez, a Black or White-hoz készült videoklip. A 11 perces kisfilm a legmodernebb vizuális effektusokat tartalmazta – látható volt benne, az úgynevezett „morphing”, egy akkor hatalmas újdonságnak számító technológia. De minden idők legtöbb nézőjét ültette le a tévéképernyők elé, amikor fellépett a 27. Super Bowl meccs félidejében 1993 januárjában.


 
Az 1995-ös HIStory: Past, Present and Future, Book I című albumhoz elsőként a húgával, Janettel előadott Screamhez készült el egy fekete-fehér, űrhajóban játszódó videó, amely 7 millió dolláros költségével a világ legdrágább videója lett. A You Are Not Alone című, 10 millió eladott példánnyal büszkélkedő ballada bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe is, mivel a Billboard 100-as listájának legtetején nyitott.
 
Az 1997 márciusában megjelent Blood on the Dancefloor: HIStory in the Mix című album 7 milliós eladási adataival, a gyér reklámozás ellenére a világ legtöbb példányban elkelt remixalbuma lett.

 
 
2009. március 5-én egy londoni sajtótájékoztatón bejelentette, hogy 10 koncertet fog adni az O2 arénában, címe pedig a This Is It lesz. A jegyek rekordidő alatt fogytak el, a Guinness Rekordok Könyve szerint egészen pontosan minden másodpercben kettő.
 
Heal the World című dalának üzenete a világ jobbá tétele volt, létrehozta a Heal the World Foundation nevű jótékonysági alapítványt is. Bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe a legtöbbet adakozó hírességként is, mivel teljes koncertbevételek eladományozása mellett 39 alapítványt támogatott. Koncertturnéi során az adott város kórházait és árvaházait látogatta nyilvánosan, de számos esetben titokban, de 1994-ben például meglátogatta a magyar Heim Pál és a Bethesda Gyermekkórházat és állta a négyéves Farkas Béla májátültetésének költségeit, Neverland nevű birtokán pedig rengeteg családot látott vendégül.
 
Tragikus, 2009-es halála az egész világot megrázta és bár már nincs köztünk, menedzsmentje, egykori munkatársai és családja is sok-sok meglepetéssel örvendezteti meg az embereket, köztük eddig még sosem hallott dalok megjelentetésével és olyan dolgok publikálásával, amiket még legnagyobb rajongói sem tudtak róla.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése