Oldalak

2014. 03. 09.

40 milliós lábak Savariában


Nem ... ezúttal nem régészeti leletről van szó, a 40 millió is dollárban értendő. | 2014.03.05. | Lord of the Dance | Aréna Savaria | Szombathely | 19.00 |

A pletykáknak nem dőlünk be, pláne, amelyik 100% 99,9%-osan csupán jegyeladást elősegítő reklámfogásnak tűnik. De az is lehet, hogy legközelebb már igen ...

Jött a Nyugat cikke (Flatley elkíséri tanítványait mindenhová), amely után a "ja persze" típusú gondolatok suhantak át az agyamon. Michael Flatley itt. Aha. Amennyiben egészsége engedi. Nyilván. Akár itt is lehet. Haha. Túl sok a feltételes mód. Max' majd a pesti fellépésen. De mivel ezelőtt pár évvel lemaradtam a társulat műsoráról, a zenéjét meg szeretem, gondoltam, csalódás nem érhet. Persze azért nem a legdrágább jegyre pályáztam.


19:00 helyett 19:11-kor sötétedett el a nézőtér. A szokásos késés. Mert ugye a nézők minimum a felének mindig el kell késnie. Nekem meg már kezdett kényelmetlen lenni az ülés. Mindegy, addig teszteltem a köztem és a színpad között lévő távolságot a fényképezőgép és a telefon kijelzőjén át. Príma. (A múltkor a bécsi Cirque du Soleil előtt is lesegettem az órámat, nem értem, miért foglalkoznak ennyit a későkkel... ?)

A történet a jól ismert szálon fut, a Kis Léleknek (Little Spirit) nevezett manócska azért érkezik, hogy segítsen a Tánc Urának (Lord of the Dance) a gonosz Sötét Úr, Don Dorcha elleni harcban. Sophia Ereminowicz:


Az első jelenetekben megismertük a szereplőket.


A Tánc Urának szerepében a 20 éves Matthew Smith:



Saoirse, az ír leány szerepében Bernadette Devereaux:


A Sötét Úr, azaz Papp Zoltán (!) [magyar táncosokról később írok], és bandája:





Morrighan, a rafinált csábító [micsoda lángnyelves cucc :P lejjebb lesz róla tisztább kép is]:


A hegedűs lányok sem voltak utolsók, Anne Hatfield és Giada Costenaro:


A videószalagon rongyossá nézett előadások jól ismert zenéje után kicsit furcsa volt ez az új műsor (hozzáteszem: semmiképpen sem rosszabb), hiszen jóformán csak a Tánc Urának főtémája maradt meg. Háromszor hallhattunk éneket is, angol, illetve gael nyelven. Mary-Anne Roddy:






Saoirse találkozik Morrighannel:


Jelenetképek a félidő környékéről. A "jók", a Tánc Urának csapata és a Kis Lélek:


 



A másfél órás műsort középtájt egy húsz perces szünet szakította meg. A táncosok lábai amúgy hajszálpontosan, centire tökegyformán mozdultak. Semmi botlás, semmi baki, pedig emberek (?). Fantasztikusak voltak, le a kalappal. Nem tudom, a Mester mivel eteti őket. Elégedett tapsvihar követett minden jelenetet.

Második felvonás:


A Sötét Úr katonái bántják a manócskát és eltörik a furulyáját is:


A Tánc Ura a segítségére siet, és "összeszereli" a hangszert is:




A csábító Morrighan zavarja meg az idillt, olyannyira, hogy a Sötét Úr katonái foglyul ejtik a Tánc Urát, és éppen úgy helyben hagyják az őt játszó Matthew-t is, mint néhány éve Flatley-t. Most is elveszik tőle az övet:




A Tánc Urának világhírű öve Szombathely színpadán:



A kivégzőosztag dobpergését utánzó cipőkopogás eszméletlen jól hangzott.


Jött a Kis Lélek, és a Tánc Ura kiszabadult, majd olyan táncpárbajt vívott Don Dorchával, amelyet tényleg képtelenség volt fotózni, úgyhogy pihentem egyet és hátradőltem.
Még rajtad az öv, kiskomám, de már nem sokáig! :)



A Tánc Ura legyőzte a Sötét Urat, hepiend.



A fináléhoz gyülekeztek a szereplők, de előbb egy igen fontos kitérő: Flatley Mester maga válogatja a táncosokat, akiknek kábé 20 év körül mozog az átlagéletkora. Arról az elmúlt években is érkeztek sorra a cikkek, hogy magyar táncosoknak is sikerült bekerülniük a világ legnépszerűbb táncműsorába - le a kalappal! De kik is ők? Krén Andrea (Morrighant is szokta táncolni), Papp Zoltán (Don Dorcha/Sötét Úr), Krén András, Lukács Márton. | Infó itt, a hivatalos oldalon. |

Szóval, a finálé:





"Szó bennszakad, hang fennakad,
Lehellet megszegik. -
Színpad megől rémlő alak,
Flatley emelkedik."
- Arany János után szabadon.

Amikor köpni-nyelni nem tud az ember, akkor az már elég ütős esemény. Kicsit kamillázott a közönség, először még nem hitt a szemének, és a vastaps is inkább magának a produkciónak szólt. Aztán amikor Michael már virágot adott át és bemutatta a főbb szereplőket, már hallani lehetett némi sikoltozást; köztük az enyémet is, amit sikerült édesanyám füle mellett eleresztenem XD




Ajajj ... a Sötét Úr igen félelmetes! Íme, Papp Zoltán, aki néhány éve még Michael ellen is táncolta a szerepet :D


Már ennyi is elég lett volna a boldogsághoz, hiszen élőben láttam egy legendát ... és nemhogy még Pestig, vagy Bécsig nem utaztam, de ki sem tettem a lábam Szombathelyről. 

Ejnye, valami még készülőben, a társaság újra lefelé vonult a színpad lépcsőin ... ennek már a fele se tréfa - áttekertem gyorsan a fényképezőt videó-üzemmódba. A fényviszonyok ellenére valamit csak sikerül megcsípnem.

Még jó, hogy a nézőtéren sötét volt, mert tátott szájjal bámultam. Közben erősen kapaszkodtam a gépbe, először nem tudtam, másnap mitől is lett izomlázam. Ha jobban belegondolok, még a szememben is :D A masinát irányba raktam, aztán felette néztem ki - csak reméltem, hogy közben nem nagyon téveszt célt.

Nem is tudom, mit mondjak, inkább semmit, a videó majd beszél helyettem:


Ha nekem valaki a hirtelen felindulásból elkövetett jegyrendelés időpontjában, azaz a show előtt mindössze egy héttel azt mondja, hogy Michael Flatley fog a szemem láttára a színpadon ugrabugrálni, azt simán pofonröhögöm. Szerencsére vannak még csodák. :)



2 megjegyzés:

  1. Szia! Jó lett a beszámolód, és a képek meg a videó is nagyon tetszettek. :) Úgy látom, te szerencsésebb helyen ültél, mint én Budapesten, mert te legalább láttad a lábukat, ami ennél a műsornál azért nem elhanyagolható. Én a "küzdőtéren" ültem, és a sok magas ember feje mindent kitakart. :/ Reméljük, hamarosan újra ellátogatnak majd Magyarországra. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Köszi :) Michael fel fog bukkanni ősszel az új, Dangerous Games című műsorukban, az esti előadásokban. Csak sajnos nem nálunk :(
      http://www.lordofthedance.com/#/newsarticle/20140610_1850/

      Törlés